mandag den 5. januar 2015

En køkkenhave tager formSå blev det januar og et nyt haveår skal til at i gang.
Jeg har ikke været på bloggen siden oktober, men jeg har da fået fulgt med rundt omkring i alle de fine dekorationer, der blev fremvist i blogland. :)

 Projekter i haven er der masser af, men tiden er der desværre ikke nær så meget tilovers af. Dog har jeg en time her og dér, enten mens mand og datter tager en lur eller jeg har frokostpause på jobbet (arbejder hjemmefra), hvor jeg kan komme ud og lave noget nyttigt. For tiden er jeg ved at anlægge køkkenhave. :D Jeg har bestilt grøntsagsfrø og de skal naturligvis også have et sted at blive sået. Derfor fik jeg for noget tid siden opsnust en smule pallerammer, som jeg bruger de næste par år indtil jeg finder en mere permanent løsning, der kan overkommes med vores pengepung. :)
Måske husker I, at det i efteråret så således ud, efter vi havde sat et lille hegn op af nogle hasselgrene, der lå i en bunke ved terrassen.

Nu ser her således ud. Indtil videre. Jeg er ved at grave stisystemet ud og derefter skal jorden i siderne stives af med brædder, der alligevel ligger her på grunden og så skal der noget belægning på. Enten stenmel, grus eller granitskærver. Jeg ved bare ikke, hvilket endnu. Måske du har et forslag?

I de 2 runde stencirkler, skal der bl.a. stå mine 2 blåbærbuske (plus 2 mere jeg skal have i foråret) og nogle sommerblomster :)

Det skal nok blive godt engang!

P.s.: disse pallerammer skulle gerne kun være varmebehandlede, så de kan bruges som de er uden filtdug etc. mellem dem og jorden. 

11 kommentarer:

 1. Det ser rigtig godt ud - god idé med blåbærbuskene!Jeg vil fraråde granitskærver, da jeg ikke synes om udseendet, og da slet ikke i en køkkenhave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Susanne :)

   Jeg tror heller ikke, at det bliver løsningen efter at være mindet om, at man jo ikke kan gå på dem i bare tæer om sommeren! ;) Det ender nok en en lys stenmel eller helt simpelt: grus, der stampes godt til :)

   Og ja, blåbær er skønne! Det er nok mit yndlingsbær (sammen med et helt frisk, solvarmt jordbær!).

   Slet
 2. Hej Sandie.Dejligt at høre fra dig igen.Og det lyder rigtig godt med en køkkenhave................har selv en dejlig en med
  højbede og en bærhave.
  Er enig med Susanne i at granitskærver ikke passer i en køkkenhave,Har selv fliser,da jeg godt vil køre med
  trillebør mellem bedene.
  Lyder dejligt med blåbær.................har selv 2 stk af slagsen.
  Alm. og sene hindbær-ribs-solbær og rabarber er der også i bærhaven....................skønt at kunne sylte og lave grød.
  God dag Knus Jette...................der ønsker dig pøj-pøj med din nye køkkenhave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen.Glemte lige at sige at jeg tror det kunne være flot at male pallerne sorte....................er sikker på at det ville pynte på dem.
   Og få dem til at falde mere ind i haven-Jette
   Slet
  2. Hej Jette

   Også dejligt at høre fra dig igen :)

   Nej jeg er nok også gået fra skærverne og finder en anden løsning. Det bliver dog ikke fliser, da jeg er SÅ dårlig til at lægge fliser og desuden synes, at de er lidt dyre :)

   Blåbær er bare lækre! Jeg har 2 små planter, som jeg købte for 2 år siden. Sidste år begyndte de endelig at give lidt frugt, så håber på et endnu bedre år i år :) Og så skader det jo ikke at få lidt ekstra ;) Hindbar har jeg også kig på, at de skal bestilles sammen med en lyserød blåbær "pink lemonade" og en anden alm. blåbær, så de skal helt sikkert nok finde plads ind i haven :) Rabarber har jeg bestilt som frø, da jeg gerne vil prøve at så dem selv. Solbær er jeg dog ikke vild med, så der kommer nok en brombær i stedet til næste år :)

   Ja jeg har godt overvejet at male dem. Måske det kommer også når resten er på plads :)

   Hav en god aften

   Slet
 3. Hej Sandie
  Godt at høre fra dig her, du er godt nok flittig. Det lyder som en god idé med grus eller stenmel på stierne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg har lidt jeg skal have nået inden baby melder sin ankomst i mid marts, så jeg kan ligeså godt udnytte det milde vejr :)

   Slet
 4. flot arbejde indtil nu :) :) du har ideerne dertil - bare super :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Tim :) Ja idéerne er der, erfaringen mangler, men den bliver jo opbygget nu her ved at prøve mig frem :)

   Slet
 5. Hej

  Jeg har skærver i min køkkenhaveafdeling af haven. Jeg anlagde den ret tidligt i min "havekarriere" og derfor valgte jeg skærver, jeg syntes det lød som det nemmeste... nu er jeg ikke mere så sikker. Bevares, jeg kan sagtens køre med trillebør der, men eftersom jeg også har mit plantebord der og der jo generelt drysser jord ned på skærverne, så skal der luges voldsomt en gang imellem og skærver er så ikke lige det nemmeste at luge. Ligesom det er næsten umuligt at fjerne visne blade fra skærverne...det er langsommeligt (og kedeligt) lugearbejde!

  Indtil videre lader jeg dog skærverne ligge...og når jeg så en gang har energien...og pengene...nok mest det første...ja...så tror jeg at jeg vil udskifte skærverne med chaussesten...da jeg har en del af dem i haven allerede. Det er dog muligt jeg finder på noget andet lige under plantebordet.

  Jeg bruger også pallerammer i køkkenhaven. De er dog foret med en presenning, da de vist ikke var helt "rene". Jeg har malet mine sorte, som andre også foreslår dig, og det kan jeg kun anbefale... kig evt. her: http://ildkatten.blogspot.dk/2014/09/endnu-et-nk.html (billede nr. 2)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther :)

   Ja jeg tror ikke det bliver skærver, bl.a. pga. lugningen - det skal helst være så nemt som muligt, da vi snart står med 2 børn og en ryg, der sommetider driller gevaldigt. Så lugning i dén højde, må jeg hellere begrænse :)

   Dine bede er rigtig flotte! Der findes flere forskellige pallerammer så vidt jeg har forstået - nogle der ikke er så rene, og andre der kun er varmebehandlede fordi de netop bruges til at transportere grønt og frugt. Det er sådan nogle jeg har været heldig at få :D Det ser nu altså godt ud med det sorte - må se om jeg ikke får malet mine også :)

   Slet